:: دوره 2، شماره 4 - ( فصلنامه زمستان 1395 ) ::
تأثیر طرح تحول نظام سلامت بر فعالیت سازمان‌های مردم نهاد در بخش سلامت
علی اکبر برومیده ، علیرضا رضائی ، حسین برومندراد ، نرجس اعرابی

تأثیر طرح تحول نظام سلامت بر فعالیت سازمان‌های مردم نهاد در بخش سلامت
علی اکبر برومیده١*، علیرضا رضائی۲، حسین برومند راد٣، نرجس اعرابی۴

۱. کارشناس ارشد، عضو هیأت مدیره و مسئول تحصیل و آموزش، بنیاد همدلان کودک و نوجوان، تهران، ایران.
۲. دانشجوی دکتری، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران.
۳. کارشناس ارشد، دبیر مدارس تبریز، عضو داوطلب بنیاد همدلان کودک و نوجوان، تهران، ایران.
۴. کارشناس ارشد، عضو هیئت‌مدیره و مؤسس، بنیاد همدلان کودک و نوجوان، تهران، ایران.
* نویسنده مسئول: تهران، خیابان امام خمینی (ره)، نبش کوچه ارجمند، پلاک ١/١٢٧٢، بنیاد همدلان کودک و نوجوان
تلفن: ۶۶۳۸۶۱۹۶ -۰۲۱                               Email: bromideh@yahoo.com

مقدمه: اجرای طرح تحول نظام سلامت برای بهبود و ارتقای نظام سلامت در کشور، فعالیت نهادها و سازمان‌ها، به ویژه سازمان‌های مردم نهاد (سمن) که در حوزه درمان فعال هستند را تحت‌الشعاع قرار داده است. سمن‌های فعال در بخش سلامت، یکی از بازیگران اصلی در بهبود عملکرد و ارتقاء کیفی نظام سلامت هستند. این مقاله تأثیر پیاده‌سازی طرح تحول نظام سلامت را بر این سمن‌ها نمایان می‌سازد.
روش بررسی: این پژوهش توصیفی- تحلیلی به شیوه مقطعی در بازه زمانی تابستان تا پاییز سال ۱۳۹۴ انجام شد. نمونه آماری مورد مطالعه برای سنجش تأثیر طرح تحول سلامت بر سمن‌ها شامل ۹۱ نفر از کادر درمانی ۹ سمن فعال در حوزه سلامت بودند که با استفاده از روش نمونه‌گیری طبقه‌‌ای با تخصیص متناسب انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده برای گردآوری داده‌ها، پرسشنامه ۲۷ سؤالی محقق ساخته بود. برای تحلیل داده‌ها از روش مدل‌سازی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافته‌ها: ٦٧/٩% از پاسخگویان معتقدند که در یک سال پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت، ارجاع بیمار به آن‌ها کمتر شد. مهم‌ترین تأثیر اجرای این طرح بر سمن‌ها، صرفه‌جوئی مالی بود. به‌علاوه این طرح تحول نظام سلامت بر توسعه خدمات درمانی، تخصیص منابع، تأمین تجهیزات و پیشگیری و ترویج سواد سلامت در سمن‌ها نیز تأثیر مثبتی داشته است. توسعه خدمات درمانی بیشترین همبستگی را با عوامل دیگر داشته است.
 بحث و نتیجه‌گیری: اجرای طرح تحول سلامت تأثیر مثبتی بر حجم کاری سمن‌های فعال در حوزه سلامت داشته و با تعامل سازنده بین مجریان این طرح با و سمن‌ها، از پتانسیل موجود برای افزایش شانس موفقیت اجرای این طرح بهره گرفت.

واژگان کلیدی: سازمان‌های مردم نهاد (سمن)، طرح تحول نظام سلامت، مدل‌سازی معادلات ساختاری، بخش سلامت

ارجاع: برومیده علی‌اکبر، رضائی علیرضا‌، برومند راد حسین‌، اعرابی نرجس. تأثیر طرح تحول نظام سلامت بر فعالیت سازمان‌های مردم نهاد در بخش سلامت. مجله پژوهش‌های سلامت محور ۱۳۹۵؛ ۲(۴): ۳۶۸-۳۵۵.

واژه‌های کلیدی: سازمان‌های مردم نهاد (سمن)، طرح تحول نظام سلامت، مدل‌سازی معادلات ساختاری، بخش سلامت
متن کامل [PDF 870 kb]   (1924 دریافت)

Bromideh A A, Rezaei A, Bromand-Rad H, Aarabi N. The Impact of Health System Reform Plan on NGOs's Activities in Health Sector. Health_Based Research 2017; 2 (4) :355-368

برومیده علی اکبر، رضائی علیرضا، برومندراد حسین، اعرابی نرجس. تأثیر طرح تحول نظام سلامت بر فعالیت سازمان‌های مردم نهاد در بخش سلامت . پژوهش های سلامت محور. 1395; 2 (4) :355-368