:: دوره 4، شماره 2 - ( فصلنامه تابستان 1397 ) ::
روح انگیز نوروزی نیا ، مریم آقابراری ، سمانه میرزایی ، فاطمه رحیمی ، زهرا نوری خانقاه
وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار از دیدگاه کارکنان درمانی بیمارستان‌های آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی البرز

روح انگیز نوروزی نیا۱،۲، مریم آقابراری۳، سمانه میرزایی۴، فاطمه رحیمی۵، زهرا نوری خانقاه۶ *
۱. مربی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
۲. دانشجوی دکترا، کمیته تحقیقات مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
۳. استادیار، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
۴. دانشجوی دکترا، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
۵. کارشناس ارشد، مرکز آموزشی درمانی شهید رجایی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
۶. مربی، گروه اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
* نویسنده مسئول: کرج، بلوار باغستان، خیابان گلستان ششم، دانشکده پیراپزشکی
تلفن: ۳۴۳۴۹۸۰۷-۰۲۶                                            Email: z_noori۸۶@yahoo.com
مقدمه: ارزیابی فرهنگ ایمنی بیمار منجر به شناسایی نقاط قابل ارتقا و اقدامات اصلاحی خواهد شد. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار از دیدگاه کارکنان درمانی در بیمارستان های آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی البرز انجام گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر مطالعه‌ای توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۷ انجام شد. ۱۶۸ نفر از کارکنان درمانی در دو مرکز آموزشی -درمانی دانشگاه علوم پزشکی البرز به روش نمونه‌گیری تصادفی وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه ۱۲ بعدی بررسی فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان بود. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری تی مستقل تحلیل و در نرم‌افزار آماری‌ SPSS نسخه ۲۰ وارد شدند.
یافته‌ها: میانگین امتیاز نمره کل فرهنگ ایمنی بیمار٣/٢١ بود. در بین ابعاد ۱۲ گانه، بیشترین نمره مربوط به حیطه کار تیمی درون واحدها و کمترین نمره مربوط به حیطه پاسخ غیرتنبیهی در موارد بروز خطا بود. تفاوت معناداری بین میانگین ابعاد یادگیری سازمانی، بهبود مداوم؛ انتظارات و اقدامات سرپرست واحد در راستای ایمنی بیمار، ارتباطات و ارائه بازخورد در مورد خطاها و کار تیمی ما بین واحدها در دو بیمارستان وجود داشت.تفاوتی بین میانگین کل فرهنگ ایمنی این دو مرکز وجود نداشت.
بحث و نتیجه‌گیری: ایجاد فرهنگ تشویق به جای تنبیه و سرزنش یکی از ضروری‌ترین مواردی است که می‌بایست سیاست‌گذاران به آن توجه داشته باشند. به علاوه، آموزش مداوم کارکنان در تمامی سطوح و رسته‌های شغلی در خصوص فرهنگ ایمنی بیمار بسیار مؤثر خواهد بود.
واژگان کلیدی: ایمنی بیمار، فرهنگ ایمنی بیمار، بیمارستان آموزشی، پرستار، کارکنان درمانی
ارجاع: نوروزی‌نیا روح‌انگیز، آقابراری مریم، میرزایی سمانه، رحیمی فاطمه ، نوری خانقاه زهرا.  وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار از دیدگاه کارکنان درمانی بیمارستان‌های آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی البرز. مجله پژوهش‌های سلامت‌محور ۱۳۹۷؛ ۴(۲): ۳۴-۱۲۳.

واژه‌های کلیدی: ایمنی بیمار، فرهنگ ایمنی بیمار، بیمارستان آموزشی، پرستار، کارکنان درمانی

Norouzinia R, Agha Barary M, Mirzaei S, Rahimi F, Nouri Khaneghah Z. Evaluation the Status of Patient Safety Culture from the Perspective of Healthcare Personnel of Teaching Hospitals Affiliated to Alborz University of Medical Sciences. Health_Based Research 2018; 4 (2) :123-134

نوروزی نیا روح انگیز، آقابراری مریم، میرزایی سمانه، رحیمی فاطمه، نوری خانقاه زهرا. وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار از دیدگاه کارکنان درمانی بیمارستان‌های آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی البرز. پژوهش های سلامت محور. 1397; 4 (2) :123-134

دوره 4، شماره 2 - ( فصلنامه تابستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها