:: دوره 4، شماره 2 - ( فصلنامه تابستان 1397 ) ::
حمید طالبیان پور ، شهاب علیزاده

حمید طالبیان پور۱، شهاب علیزاده۲*

۱. دانشجوی دکترا، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
۲. دانشجوی دکترا، دانشکده تغذیه و رژیم‌شناسی، گروه تغذیه بالینی‌، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
* نویسنده مسئول: تهران، بلوار کشاورز خیابان نادری کوچه شهید حجت دوست
تلفن: ۰۲۱۸۸۹۵۵۹۷۹                                Email: alizadeh.mnutr@gmail.com
مقدمه: بیماری چاقی، سلامت فرد را تهدید و هزینه‌هایی را بر او تحمیل می‌نماید. از آنجا که دو روش رایج درمان بیماری، جراحی بای پس معده و اسلیو معده می‌باشد و شواهد کافی و تجمیع شده در مورد هزینه- اثربخشی این دو روش درمانی در بیماران در ایران وجود نداشت؛ لذا این مطالعه با هدف بررسی هزینه- اثربخشی این دو روش درمانی در مطالعات انجام شده صورت گرفت.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مطالعات مرور نظام‌مند بود. کلیه مقالات چاپ ‌شده به زبان انگلیسی که طی سال‌های ۲۰۱۷-۲۰۰۰ به بررسی هزینه-اثربخشی این دو روش جراحی پرداخته بودند با استفاده از پایگاه‌های اطلاعاتی Scopus، PubMed، Medline و Embase جمع‌آوری شدند. ارزیابی کیفیت این مقالات بر اساس دستورالعمل Grade  توسط دو محقق مورد سنجش قرار گرفت.
یافته ­ها: مقدار شاخص توده بدنی و درصد وزن کاهش یافته در هر دو روش درمانی دارای اثربخشی یکسانی در کاهش وزن بودند. در ایران هزینه مستقیم خدمات بای پس معده به ترتیب در بخش دولتی و خصوصی برابر با ۲۹۹۱ و ۴۲۲۱ دلار بود. برای روش اسلیو معده این مبلغ ۱۹۵۲ و ۳۱۷۷ دلار در بخش دولتی و خصوصی بود. ICER برای روش اسلیو معده در مقایسه با بای پس، به ترتیب در بخش خصوصی و عمومی برابر با ۷۲۰ دلار و ۷۱۶ دلار بود.
بحث و نتیجه‌گیری: روش جراحی اسلیو معده در مقایسه با روش جراحی بای پس معد به دلیل هزینه کمتر و اثربخشی یکسان روش، هزینه اثربخش‌تر می‌باشد.

واژگان کلیدی: جراحی باریاتریک، اسلیو معده، بای‌پس معده، اثر بخشی، هزینه- اثربخشی، بیماری چاقی

ارجاع: طالبیان پور حمید‌، علیزاده شهاب.  بررسی هزینه اثربخشی جراحی بایاتریک بای پس معده و اسلیو معده در بیماران مبتلا به چاقی کشنده: یک مرور نظام‌مند. مجله پژوهش­های سلامت محور ۱۳۹۷؛ ۴(۲): ۲۰۶-۱۹۷.

واژه‌های کلیدی: جراحی باریاتریک، اسلیو معده، بای‌پس معده، اثر بخشی، هزینه- اثربخشی، بیماری چاقی
نوع مطالعه: كاربردي |

Talebianpour H, Alizadeh S. Cost-effectiveness of Laparoscopic Sleeve Gastrectomy and Laparoscopic Roux-en-Y Gastric Bypass in Patients with Morbid Obesity: A Systematic Review. Health_Based Research 2018; 4 (2) :197-206

طالبیان پور حمید، علیزاده شهاب. بررسی هزینه اثربخشی جراحی بایاتریک بای پس معده و اسلیو معده در بیماران مبتلا به چاقی کشنده: یک مرور نظام‌مند. پژوهش های سلامت محور. 1397; 4 (2) :197-206