:: دوره 5، شماره 2 - ( فصلنامه تابستان 1398 ) ::
هزینه‌های آموزش دستیاران تخصص در یک بیمارستان آموزشی منتخب: مطالعه موردی
محمود رضا آل بویه ، عزیز رضاپور ، زهرا مشکانی ، وحید علی پور ، مریم سلیمانی موحد
هزینه‌های آموزش دستیاران تخصص در یک بیمارستان آموزشی منتخب: مطالعه موردی

محمودرضا آل بویه۱، عزیز رضاپور۲، زهرا مشکانی۳*، وحید علی‌پور۴، مریم سلیمانی موحد۴

۱. دانشیار، گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
۲. دانشیار، مرکز تحقیقات علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
۳. دانشجوی دکتری اقتصاد سلامت، مرکز تحقیقات علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
۴. استادیار، مرکز تحقیقات علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
* نویسنده مسئول: تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر از میدان ونک‌، خیابان رشید یاسمی، مرکز تحقیقات علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ایران
تلفن: ۸۸۶۷۱۶۱۴ ۰۲۱                                    Email: Z_moshkani@yahoo.com
مقدمه: دستیاران تخصص به جهت کسب مهارت، بخش اعظمی از زمان خود را در بیمارستان سپری می‌کنند که این موضوع علاوه بر تأمین نیروی انسانی مورد نیاز، باعث افزایش هزینه‌های بیمارستان‌های آموزشی در مقایسه با سایر بیمارستان‌ها می‌شود. مطالعه حاضر به محاسبه سهم هزینه‌های آموزش دستیاران تخصص در رشته‌های مختلف پزشکی از هزینه‌های بیمارستان پرداخت.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی و کاربردی بود. در این مطالعه اقلام هزینه‌ای استفاده شده توسط دستیاران تخصص در سال تحصیلی ۹۷-۱۳۹۶ در یکی از بیمارستان‌های آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران با استفاده از دو سناریو تعیین شد. یافته‌ها: به طور میانگین آموزش یک دستیار تخصص طی یک سال بر اساس سناریوی اول مبلغ ۲۲۵ میلیون ریال و بر اساس سناریوی دوم ۲۲۷ میلیون ریال برای بیمارستان آموزشی مورد مطالعه هزینه به همراه داشت. کارانه در هر دو سناریو بیش از ۵۰ درصد از هزینه‌ها را به خود اختصاص داد و لوازم مصرفی در جایگاه بعد قرار داشت. به ترتیب رشته‌های پزشکی قانونی و بیهوشی در هر دو سناریو، کمترین و بیشترین سهم از هزینه‌ها را داشتند.
بحث و نتیجه‌گیری: هزینه‌های آموزش در بیمارستان بر اساس نیاز به آزمون و خطای بیشتر برای هر رشته متفاوت است اما به جهت صرفه‌جویی در هزینه‌های بیمارستان می‌بایست فرهنگ مصرف بهینه مواد و لوازم مصرفی و همچنین تجهیزات پزشکی به دستیاران آموزش داده شود.
واژگان کلیدی: اقتصاد آموزش، هزینه‌یابی، هزینه مستقیم، دستیار تخصص، بیمارستان آموزشی

ارجاع: آل بویه محمودرضا، رضاپور عزیز، مشکانی زهرا، علی‌پور وحید، سلیمانی موحد مریم.  هزینه‌های آموزش دستیاران تخصص در یک بیمارستان آموزشی منتخب: مطالعه موردی. مجله پژوهش­های سلامت محور ۱۳۹۸؛ ۵(۲): ۳۰-۱۱۷.
واژه‌های کلیدی: اقتصاد آموزش، هزینه‌یابی، هزینه مستقیم، دستیار تخصص، بیمارستان آموزشی

Aleboyeh M R, Reza pour A, Meshkani Z, Alipour V, Soleimani movahed M. Educational Costs of Residents in a Teaching Hospital: a case study. Health_Based Research 2019; 5 (2) :117-130

آل بویه محمود رضا، رضاپور عزیز، مشکانی زهرا، علی پور وحید، سلیمانی موحد مریم. هزینه‌های آموزش دستیاران تخصص در یک بیمارستان آموزشی منتخب: مطالعه موردی. پژوهش های سلامت محور. 1398; 5 (2) :117-130

دوره 5، شماره 2 - ( فصلنامه تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها