بررسی هزینه های مراقبتهای پایان زندگی بیماران بستری در بیمارستان های
آموزشی شهر کرمان ١٣٩٢
محمدرضا امیر اسماعیلی١، الهام ایمانی٢، امین جهاد سروستانی٣*
دریافت مقاله: ٩٤/٠٣/٢٠ دریافت مقاله اصلاح شده:٩٤/٠٨/٣٠ پذیرش مقاله: ٩٤/٠٩/٢٢
١. دانشیار، مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان ایران.
٢. کارشناس ارشد، دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی رشت، گیلان، ایران.
٣. کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
* نویسنده مسؤول: کرمان، بلوار هفت باغ علوی، پردیزه دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی.
تلفن: 09176358861 Email: sarvestani1989@gmail.com
مقدمه: مراقبت های پایانی زندگی از نظر مسائل اخلاقی و هزینه های بالای درمانی دارای اهمیت می باشند. آگاهی از میزان این نوع هزینه ها می تواند به مدیران در سیاستگذاری و برنامهریزی در مورد این مراقبت ها کمک کند. این پژوهش با هدف بررسی هزینه های مراقبت های پایان زندگی بیماران بستری در بیمارستان های آموزشی شهر کرمان انجام پذیرفت .
روش بررسی: پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی به شیوه گذشته نگر بوده است. نمونه آماری این پژوهش شامل تمامی بیماران فوت شده در آخرین بار مراجعه در دو بیمارستان عمومی- آموزشی شهر کرمان در سال ١٣٩٢ بود که به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از جمع آوری چک لیست های طراحی شده شامل ٩ سؤال: سن، جنسیت، نوع بیماری، علت فوت، فصل، نوع بیمه، هزینه دارو، هزینه درمان و هزینه کل) تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ١٩ صورت گرفت و از آزمون های آمار استنباطی شامل (رگرسیون خطی،ANOVA و T-test مستقل) و آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار استفاده شد.
یافته ها: بیماریهای قلب و عروق و بیماریهای گوارشی به ترتیب با ٢٣ درصد و ٢/٥ درصد بیشترین و کمترین درصد علل فوت را به خود اختصاص دادند. از سوی دیگر بیشترین هزینه صرف شده مربوط به موارد فوت به علت بیماریهای مغز و اعصاب و کمترین هزینه مربوط به بیماری سرطان بود. هر چند در مرکز آموزشی -درمانی الف، بیشترین هزینه مربوط به بیماری قلب و عروق و کمترین هزینه مربوط به بیماری های متابولیک بود و در بیمارستان ب، بیشترین هزینه به بیماری اعصاب و کمترین هزینه به بیماری گوارش اختصاص یافت.
بحث و نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که هزینههای پایان زندگی در ایران همانند سایر کشورها بالا می باشد اما در ایران، کمتر به مراقبت تسکینی برای بیماران در مرحله پایان زندگی توجه می گردد و خدمات ارایه شده سبب اتلاف منابع میگردد، بنابراین بایستی توجه ویژهای به مراقبت های تسکینی صورت گیرد.
واژگان کلیدی: هزینه، مراقبت پایان زندگی، بیمارستان آموزشی، بیماران بستری
ارجاع: امیر اسماعیلی محمدرضا، ایمانی الهام، جهاد سروستانی امین. بررسی هزینه های مراقبت های پایان زندگی بیماران بستری در بیمارستان های آموزشی شهر کرمان ١٣٩٢. مجله پژوهش های سلامت محور ١٣٩٤؛ ١(٢): ١٤٣-١٣٣. |