:: دوره 1، شماره 2 - ( فصلنامه پاییز 1394 ) ::
جلد 1 شماره 2 صفحات 153-145 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی فراوانی و نوع میان وعده مصرفی در کودکان ٦-٣ ساله شهرستان­های بافت و رابر در سال ١٣٩١
ملوک ترابی ، حمیدرضا پوراسلامی ، اله یار سجادی ، مرضیه کریمی افشار ، مهرناز کریمی افشار
چکیده:   (3250 مشاهده)

ارزیابی فراوانی و نوع میان وعده مصرفی در کودکان ٦-٣ ساله شهرستان­های بافت و رابر در سال ١٣٩١

ملوک ترابی١، حمیدرضا پور اسلامی٢، اله یار سجادی٣، مرضیه کریمی افشار٤*،  مهرناز کریمی افشار٣

 دریافت مقاله: ٩٤/٠٥/٢١             دریافت مقاله اصلاح شده: ٩٤/٠٩/٠٥        پذیرش مقاله: ٩٤/٠٩/٢٣

١. دانشیار، گروه آسیب شناسی فک و صورت­، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.

٢. استاد، گروه دندانپزشکی کودکان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.

٣. دندانپزشک، دانشکده دندانپزشکی­، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.

٤. استادیار، گروه ارتودنسی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.

* نویسنده مسؤول:  کرمان، خیابان شفاء، دانشکده دندانپزشکی، بخش ارتودنسی.

تلفن: 03432119021                                                                 فاکس: 03432118074

Email: marzieh.afshar89@gmail.com

چکیده

مقدمه: پوسیدگی دندان یک بیماری چند عاملی بوده و رژیم غذایی نقش مهمی در پیشگیری از بیماری­ های دهان و دندان از جمله پوسیدگی دندانی دارد­. ­هدف از این مطالعه تعیین فراوانی و نوع مصرف میان وعده‌های غذایی کودکان ٦-٣ ساله شهرستان­ های رابر و بافت در سال ١٣٩٣بود.

روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی- توصیفی بود که بر روی ٢٤٠ کودک ٦-٣ ساله در شهرستان ­های رابر و بافت که به روش خوشه ­ای منظم سیستماتیک­، از میان کودکان مهد کودک­، انتخاب شده بودند، انجام شد. جمع­ آوری اطلاعات با استفاده از یک پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک (جنس، شغل و سطح سواد والدین، تعداد فرزندان خانواده­) و دو چک لیست حاوی نوع و تعداد دفعات میان وعده‌های غذایی که توسط کودکان در مراکز پیش دبستانی و مهدهای کودک و در منازل مصرف می­ شد، انجام شد و داده­ ها توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه ٢٠و تست­ های آماری t  و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته­ ها: در این پژوهش ١٢٥ نفر (٥٢/١%) پسر و بقیه دختر بودند. فراوانی نسبی میان وعده‌های غذایی پوسیدگی‌زا ٤٥/٤٢ درصد، میانیگن مصرف هفتگی میان وعده‌های غذایی توسط پسران ١٨/٩٨±٤٥/٦٨ و توسط دختران ١٨/١٠±٤٦/٠٥ بود. بین این دو میانگین اختلاف معنی‌داری وجود نداشت ( ٠/٨٧٩  P =). میانگین مصرف میان وعده در منازل به طور معنی داری بیشتر از مهد کودک بود (٠/٠٠٠ P=). دفعات مصرف میان وعده در رابر بیشتر از بافت بود ولی این اختلاف معنی­ دار نبود (­ P=٠/٤٩٣ ).  بین تحصیلات پدران و مادران با دفعات مصرف میان وعده ارتباط آماری معنی­ دار مشاهده نشد (  ­P=٠/٦٤٣ ) و (­P= ٠/٧٦٢ ).

بحث و نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه کنونی بیانگر مصرف دفعات زیاد میان وعده در کودکان مهد کودک­ های شهرستان­ های بافت و رابر بود. با توجه به این که بخشی از انرژی لازم برای رشد و نمو کودک از میان وعده حاصل می­ شود، لذا توجه به استفاده از میان وعده­ های سالم جهت سلامت دندان­ های کودکان ضروری به نظر می­ رسد.

واژگان کلیدی: مصرف میان وعده‌­، کودکان ٦-٣ساله، رابر، بافت

ارجاع: ترابی ملوک­، پور اسلامی حمیدرضا­، سجادی اله یار­، کریمی افشار مرضیه­،  کریمی افشار مهرناز. ارزیابی فراوانی و نوع میان وعده مصرفی در کودکان ٦-٣ساله شهرستان­ های بافت و رابر در سال  ١٣٩١. مجله پژوهش­ های سلامت محور ١٣٩٤؛ ١(٢): ١٥٣-١٤٥.

واژه‌های کلیدی: مصرف میان وعده‌­، کودکان ٦-٣ساله، رابر، بافت
متن کامل [PDF 721 kb]   (936 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 2 - ( فصلنامه پاییز 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها