Health_Based Research
پژوهش های سلامت محور
Health_Based Research
Medical Sciences
http://hbrj.kmu.ac.ir
1
admin
2423-7639
2423-7639
10.22062
fa
jalali
1394
9
1
gregorian
2015
12
1
1
2
online
1
fulltext
fa
ارزیابی فراوانی و نوع میان وعده مصرفی در کودکان ٦-٣ ساله شهرستانهای بافت و رابر در سال ١٣٩١
Evaluation of Type and Frequency of Snacks Consumption in 3-6-Year-Old Children in Rabor and Baft Cities (2011)
پژوهشي
Research
<p align="center" dir="RTL"><strong>ارزیابی فراوانی و نوع میان وعده مصرفی در کودکان ٦-٣ ساله شهرستان­های بافت و رابر در سال ١٣٩١</strong></p>
<p align="center" dir="RTL"></p>
<p align="center" dir="RTL">ملوک ترابی<sup>١</sup>، حمیدرضا پور اسلامی<sup>٢</sup>، اله یار سجادی<sup>٣</sup>، مرضیه کریمی افشار<sup>٤*</sup>، مهرناز کریمی افشار<sup>٣</sup></p>
<p dir="RTL"></p>
<p align="center" dir="RTL"> دریافت مقاله: ٩٤/٠٥/٢١ دریافت مقاله اصلاح شده: ٩٤/٠٩/٠٥ پذیرش مقاله: ٩٤/٠٩/٢٣</p>
<div style="color: rgb(51, 51, 51) font-family: Tahoma, Arial, Verdana font-size: 13px line-height: 20.8px">
<p dir="RTL">١. دانشیار، گروه آسیب شناسی فک و صورت­، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.</p>
</div>
<p dir="RTL" style="color: rgb(51, 51, 51) font-family: Tahoma, Arial, Verdana font-size: 13px line-height: 20.8px">٢. استاد، گروه دندانپزشکی کودکان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.</p>
<p dir="RTL" style="color: rgb(51, 51, 51) font-family: Tahoma, Arial, Verdana font-size: 13px line-height: 20.8px">٣. دندانپزشک، دانشکده دندانپزشکی­، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.</p>
<p dir="RTL" style="color: rgb(51, 51, 51) font-family: Tahoma, Arial, Verdana font-size: 13px line-height: 20.8px">٤. استادیار، گروه ارتودنسی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.</p>
<p dir="RTL" style="color: rgb(51, 51, 51) font-family: Tahoma, Arial, Verdana font-size: 13px line-height: 20.8px"><strong><span dir="LTR">*</span></strong> <strong>نویسنده مسؤول:</strong> کرمان، خیابان شفاء، دانشکده دندانپزشکی، بخش ارتودنسی.</p>
<p dir="RTL" style="color: rgb(51, 51, 51) font-family: Tahoma, Arial, Verdana font-size: 13px line-height: 20.8px text-align: center"><strong>تلفن: </strong>03432119021 <strong>فاکس:</strong> 03432118074</p>
<p dir="RTL" style="color: rgb(51, 51, 51) font-family: Tahoma, Arial, Verdana font-size: 13px line-height: 20.8px text-align: center"><a href="mailto:Email:%20marzieh.afshar89@gmail.com" style="color: rgb(7, 130, 193)"><span style="color:#000000"><strong><span dir="LTR">Email:</span></strong><span dir="LTR"> marzieh.afshar89@gmail.com</span></span></a></p>
<p dir="RTL"></p>
<div>
<p dir="RTL"><strong>چکیده</strong></p>
</div>
<p dir="RTL"></p>
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>مقدمه:</strong> پوسیدگی دندان یک بیماری چند عاملی بوده و رژیم غذایی نقش مهمی در پیشگیری از بیماری­ های دهان و دندان از جمله پوسیدگی دندانی دارد­. <span dir="LTR">­</span>هدف از این مطالعه تعیین فراوانی و نوع مصرف میان وعدههای غذایی کودکان ٦-٣ ساله شهرستان­ های رابر و بافت در سال ١٣٩٣بود.</p>
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>روش بررسی:</strong> این مطالعه از نوع مقطعی- توصیفی بود که بر روی ٢٤٠ کودک ٦-٣ ساله در شهرستان ­های رابر و بافت که به روش خوشه ­ای منظم سیستماتیک­، از میان کودکان مهد کودک­، انتخاب شده بودند، انجام شد. جمع­ آوری اطلاعات با استفاده از یک پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک (جنس، شغل و سطح سواد والدین، تعداد فرزندان خانواده­) و دو چک لیست حاوی نوع و تعداد دفعات میان وعدههای غذایی که توسط کودکان در مراکز پیش دبستانی و مهدهای کودک و در منازل مصرف می­ شد، انجام شد و داده­ ها توسط نرم افزار آماری <span dir="LTR">SPSS</span> نسخه ٢٠و تست­ های آماری <span dir="LTR">t </span> و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.</p>
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>یافته­ ها:</strong> در این پژوهش ١٢٥ نفر (٥٢/١%) پسر و بقیه دختر بودند. فراوانی نسبی میان وعدههای غذایی پوسیدگیزا ٤٥/٤٢ درصد، میانیگن مصرف هفتگی میان وعدههای غذایی توسط پسران ١٨/٩٨±٤٥/٦٨ و توسط دختران ١٨/١٠±٤٦/٠٥ بود. بین این دو میانگین اختلاف معنیداری وجود نداشت ( ٠/٨٧٩ <span dir="LTR">P =</span>). میانگین مصرف میان وعده در منازل به طور معنی داری بیشتر از مهد کودک بود (٠/٠٠٠<span dir="LTR"> P=</span>). دفعات مصرف میان وعده در رابر بیشتر از بافت بود ولی این اختلاف معنی­ دار نبود (­ <span dir="LTR">P=٠/٤٩٣ </span>). بین تحصیلات پدران و مادران با دفعات مصرف میان وعده ارتباط آماری معنی­ دار مشاهده نشد ( ­<span dir="LTR">P=٠/٦٤٣ </span>) و (­<span dir="LTR">P= ٠/٧٦٢ </span>).</p>
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>بحث و نتیجهگیری:</strong> نتایج مطالعه کنونی بیانگر مصرف دفعات زیاد میان وعده در کودکان مهد کودک­ های شهرستان­ های بافت و رابر بود. با توجه به این که بخشی از انرژی لازم برای رشد و نمو کودک از میان وعده حاصل می­ شود، لذا توجه به استفاده از میان وعده­ های سالم جهت سلامت دندان­ های کودکان ضروری به نظر می­ رسد.</p>
<div style="text-align: justify;"><p dir="RTL"></p></div>
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>واژگان کلیدی:</strong> مصرف میان وعده­، کودکان ٦-٣ساله، رابر، بافت</p>
<div style="text-align: justify;"><p dir="RTL"></p></div>
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>ارجاع:</strong> ترابی ملوک­، پور اسلامی حمیدرضا­، سجادی اله یار­، کریمی افشار مرضیه­، کریمی افشار مهرناز. ارزیابی فراوانی و نوع میان وعده مصرفی در کودکان ٦-٣ساله شهرستان­ های بافت و رابر در سال ١٣٩١. مجله پژوهش­ های سلامت محور ١٣٩٤؛ ١(٢): ١٥٣-١٤٥.</p>
<p dir="RTL"></p>
<div><p dir="RTL"></p></div>
<p dir="RTL"></p><p dir="RTL"></p><p dir="RTL"></p>
<p dir="RTL"></p>
<p align="center"><span style="font-family:arial;"><strong>Evaluation of Type and Frequency of Snacks Consumption in 3-6-Year-Old Children in Rabor and Baft Cities (2011)</strong></span></p>
<p align="center"><span style="font-family:arial;">Torabi Molok<sup style="font-family: 'times new roman' line-height: 1.6em">1</sup>, PourEslami HamidReza<sup style="font-family: 'times new roman' line-height: 1.6em">2</sup>, Sajadi Alahyar<sup style="font-family: 'times new roman' line-height: 1.6em">3</sup>, Karimi Afshar Marziyeh<sup style="font-family: 'times new roman' line-height: 1.6em">4</sup>*,</span></p>
<p align="center"><span style="font-family:arial;"> Karimi Afshar Mehrnaz<sup>3</sup></span></p>
<p align="center"></p>
<p align="center"><span style="font-family:arial;"> Received: 12. 08. 2015 Revised: 26. 11. 2015 Accepted: 14. 12. 2015</span></p>
<p align="center"></p><p></p><p align="center"></p>
<table align="left" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tbody>
<tr>
<td height="8"></td>
</tr>
<tr>
<td></td>
<td></td>
</tr>
</tbody>
</table>
<div>
<p><span style="font-family:arial;">1. Associate Professor, Department of Oral and Maxillofacial Pathology, School of Dentistry, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran.</span></p>
</div>
<p><span style="font-family:arial;">2. Professor, Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran.</span></p>
<p><span style="font-family:arial;">3. Assistant Professor, Department of Orthodontics, School of Dentistry, Kerman University of Medical Science, Kerman, Iran.</span></p>
<p><span style="font-family:arial;">4. Dentist, School of Dentistry, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran.</span></p>
<p><span style="font-family:arial;">*Correspondence: Kerman, Shafa St, School of Dentistry, Department of Orthodontics.</span></p>
<p><span style="font-family:arial;">Tel: 03432119021 Fax: 03432118074 <a href="mailto:Email:%20marzieh.afshar89@gmail.com">Email: marzieh.afshar89@gmail.com</a></span></p>
<div>
<p><span style="font-family:arial;"><strong>Abstract </strong></span></p>
</div>
<p></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family:arial;"><strong>Introduction:</strong> Dental caries is a multifactorial disease. Diet has a major role in prevention of oral diseases as well as dental caries. The aim of the study was to evaluate the frequency and type of snack consumption among 3-6 year-old-children in Rbor and Baft in 2011.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family:arial;"><strong>Method:</strong> This cross-sectional study was conducted on 240 kindergarten children aged 3-6 years old in Baft and Rabor cities through multiple stratified systematic sampling methods. Data were collected by a demographic questionnaire (sex, parents’ education and their job, and number of children) and 2 checklists consist of daily type and frequency of snack consumption in kindergarten and at home. Data were analyzed in SPSS version 20 software using T and &chi<sup>2</sup> tests.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family:arial;"><strong>Results:</strong> In the present study, 125(52.1%) kids were boysand the rest were girls. 45.42% of snacks were cariogenic. The mean of weekly snack consumption by boys and girls were 45.68±18.98 and 46.05±18.10 respectively, and there were not any significant differences between them (P=0.879). The mean of snack consumption at home was meaningfully higher than that at kindergarten (P=0.000). Frequency of snack consumption in Rbor was higher than that in Baft, but the difference was not significant (P=0.493).There were not any meaningful statistical differences between fathers and mothers ‘educational level and the mean of weekly snack consumption (P=0.643 and P=0.762).</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family:arial;"><strong>Conclusion:</strong> Based on the findings of the present study the mean of snack consumption at kindergartens in Baft and Rabor was high. However snacks provide a part of energy for children's growth, choosing healthy snack is necessary for dental health.</span></p>
<div style="text-align: justify;"><p></p></div>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family:arial;"><strong>Key­words:</strong> Snack Consumption, 3-6 Years, Children, Baft, Rabor</span></p>
<div style="text-align: justify;"><p></p></div>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family:arial;"><strong>Citation:</strong> Torabi M, PourEslami HR, Sajadi A, Karimi Afshar M, Karimi Afshar M. Evaluation of Type and Frequency of Snacks Consumption in 3-6-Year-Old Children in Rabor and Baft Cities(2011)­. Journal of Health Based Research 2015 1(2): 145-153.</span></p>
<p align="center"></p>
<div><p></p></div>
مصرف میان وعده, کودکان ٦-٣ساله, رابر, بافت
Snack Consumption, 3-6 Years, Children, Baft, Rabor
145
153
http://hbrj.kmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-78-1&slc_lang=fa&sid=1
molouk
torabi
ملوک
ترابی
m.torabi.p@gmail.com
10031947532846003435
10031947532846003435
Yes
kerman medical university
دانشگاه علوم پزشکی کرمان
hamid reza
poureslami
حمیدرضا
پوراسلامی
10031947532846003436
10031947532846003436
No
kerman medical university
دانشگاه علوم پزشکی کرمان
allahyar
sajadi
اله یار
سجادی
10031947532846003437
10031947532846003437
No
kerman medical university
دانشگاه علوم پزشکی کرمان
marzieh
karimi afshar
مرضیه
کریمی افشار
marzieh.afshar89@gmail.com
10031947532846003438
10031947532846003438
No
kerman medical university
دانشگاه علوم پزشکی کرمان
mehrnaz
karimi afshar
مهرناز
کریمی افشار
karimiafshar.mehrnaz@gmail.com
10031947532846003439
10031947532846003439
No
kerman medical university
علوم پزشکی کرمان