:: دوره 6، شماره 2 - ( فصلنامه تابستان 1399 ) ::
تعیین عوامل مؤثر بر تعداد روزهای اقامت بیمار با استفاده از مدل هاردل
فرخنده سجادی ، فاطمه حسن زاده ، مجتبی علیزاده
تعیین عوامل مؤثر بر تعداد روزهای اقامت بیمار با استفاده از مدل هاردل

فرخنده‌السادات سجادی۱، فاطمه حسن‌زاده۲، مجتبی علیزاده۳*

۱. استادیار، گروه آمار، دانشکده ریاضی و آمار، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
۲. استادیار، گروه آمار، پردیس خوانسار، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
۳. دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
* نویسنده مسئول: مجتبی علیزاده
آدرس: اصفهان، خیابان جی شرقی، ارغوانیه، بلوار دانشگاه، دانشگاه خوراسگان
تلفن: ۳۵۳۵۴۰۰۱-۰۳۱                              Email: mojtaba.alizadeh@yahoo.com

مقدمه: روش‌های آماری متفاوتی برای شناسایی عوامل مؤثر در افزایش و کاهش مدت اقامت بیماران وجود دارد که هریک مزایا و معایبی دارند. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل تأثیرگذار بر مدت اقامت بیمار در یک بیمارستان منتخب با استفاده از مدل‌های شمارشی موجود و مقایسه آن‌ها با مدل هاردل به عنوان یک مدل جدید انجام شد.
روش بررسی: مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر، به صورت مقطعی و گذشته‌نگر در بیمارستان منتخب شهر اصفهان در سال ۱۳۹۸ انجام گرفت. با استفاده از مدل‌های شمارشی پواسن و هاردل (دوجمله‌ای و پواسن) تأثیر هریک از ویژگی‌های دموگرافیک بیماران بستری و دلایل مراجعه آنان بر مدت اقامتشان تحلیل شد. نیکویی برازش مدل‌ها و مقایسه آن‌ها با استفاده از آماره انحراف انجام گرفت.
یافته ­ها: میانگین تعداد روزهای بستری بیماران ۸/۸٩ روز و میانه آن ۳ روز بود. از میان سه مدل، مدل هاردل دو جمله‌ای مناسب تشخیص داده شد که در آن مقدار ثابت و متغیرهای سن، بیمه‌های تأمین اجتماعی و آزاد، مراجعین از اورژانس بیمارستان و ۱۱۵ و دلایل مراجعه به بیمارستان اعصاب و روان، چشم و ارتوپدی معنی‌دار بودند. با تغییر نوع بیمه از مرجع سایر بیمه‌ها به بیمه تأمین اجتماعی، متوسط روزهای بستری به اندازه ٠/۰٨٨ واحد کاهش یافت و برای بیمه‌های آزاد این کاهش ٠/٥٣٩ واحد بود.
بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به مقدار آماره انحراف برای مدل‌های پوآسن، هاردل پوآسن و هاردل دوجمله‌ای منفی، مدل هاردل دوجمله‌ای منفی برای تحلیل این داده‌ها نسبت به دو مدل دیگر مناسب‌تر است.

واژگان کلیدی: مدت اقامت بیمار، بیماران بستری، بیمارستان، مدل‌های شمارشی، مدل‌های هاردل

ارجاع: سجادی فرخنده السادات، حسن‌زاده فاطمه، علیزاده مجتبی. تعیین عوامل مؤثر بر تعداد روزهای اقامت بیمار با استفاده از مدل هاردل. مجله پژوهش­ های سلامت محور ۱۳۹۹؛ ۶(۲): ۵۰-۱۳۹.

واژه‌های کلیدی: مدت اقامت بیمار، بیماران بستری، بیمارستان، مدل‌های شمارشی، مدل‌های هاردل
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: آمار زیستی و اپیدمیولوژی

Ethics code: IR.MUI.RESEARCH.REC.1399.230

Sajadi F S, HassanZadeh F, Alizadeh M. Determining the Factors Affecting the Length of Hospital Stay Using Hurdle Model. Health_Based Research 2020; 6 (2) :139-150