برآورد کارایی بیمارستان های استان کرمان با استفاده از روش تحلیل مرزی تصادفی
١٣٩٠_١٣٨٦
رضا گودرزی١، الهام حقیقت فرد٢*، لیلا والی٣، محمدرضا بانشی٤، پیام حقیقت فرد٥، بنفشه درویشی٥
دریافت مقاله: ٩٤/٠٦/١٨ دریافت مقاله اصلاح شده: ٩٤/٠٨/٣٠ پذیرش مقاله:٩٤/٠٩/١٠
١. استادیار، گروه مدیریت سیاستگذاری و اقتصاد سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
٢. کارشناس ارشد، گروه مدیریت سیاستگذاری و اقتصاد سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
٣. استادیار، مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
٤. دانشیار، مرکز تحقیقات ارائه خدمات سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
٥. کارشناس ارشد، گروه مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
* نویسنده مسؤول: کرمان، بزرگراه هفت باغ، پردیزه علوم پزشکی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، گروه مدیریت، سیاستگذاری و اقتصاد سلامت
تلفن: 03431325145 Email: haghighat83@gmail.com
مقدمه: یکی از اساسی ترین اهداف اکثر کشورها، ارتقاء سطح کیفیت و کارایی سیستم های بهداشتی- درمانی و استفاده بهـینه از منابع میباشد. در این میان استفاده بهینه از امکانات و تجهیزات در اختیار بیمارستانها که به عنوان یکی از پر هزینه ترین سازمانهای ارائه خدمات بهداشتی - درمانی مطرح می باشند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از انجام این مطالعه برآورد کارایی بیمارستانهای تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی کرمان در طی سال های ١٣٩٠_١٣٨٦ بود.
روش بررسی: این پژوهش از نوع اقتصادسنجی بود و عملکرد ده بیمارستان از بیمارستانهای کرمان با استفاده از دادههای ترکیبی در مقطع زمانی پنج ساله، از طریق روش تحلیل مرزی تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. عوامل تولید مورد استفاده شامل تعداد تخت فعال، پزشک، پرستار و پذیرش سرپایی بودند و ستانده در این روش روز بـستری در نظـر گرفته شد. در این مـطالعه جهت تحلیل دادهها از نرمافزار Frontier 4.1 استفاده گردید.
یافته ها: برمبنای برآورد کارایی به روش تحلـیل مرزی تصادفی، مـتوسط کارایی بیمارستـانهای مورد بررسی ٠/٦٤٨ است. از این رو میتوان نتیجه گرفت که میزان ظرفیت افزایش کارایی در این بیمارستانها تا ٠/٣٥٢ درصد قابل افزایش میباشد.
بحث و نتیجهگیری: بر اساس یافته های این مطالعه تعدیل نیروی انسانی مازاد، برنامهریزی اقتضایی جهت افزایش کارایی و مدیریت منابع باید در الویت اهداف مدیران و مسئولان مربوطه قرار گیرد تا بتوان سطح کارایی را در بیمارستانها افزایش و میزان هزینه ها را به حداقل ممکن کاهش دهیم.
واژگان کلیدی: بیمارستان، کارایی، روش تحلیل مرزی تصادفی
ارجاع: گودرزی رضا، حقیقت فرد الهام، والی لیلا، بانشی محمدرضا، حقیقت فرد پیام، درویشی بنفشه. برآورد کارایی بیمارستانهای استان کرمان با استفاده از روش تحلیل مرزی تصادفی ١٣٩٠_١٣٨٦. مجله پژوهش های سلامت محور ١٣٩٤؛ ١(٢):١١٤-١٠٥.
|