:: دوره 3، شماره 4 - ( فصلنامه زمستان 1396 ) ::
بررسی میزان و علل فوت نوزادان در بخش مراقبت ویژه نوزادان: یک مطالعه موردی
محمدجواد اکبریان بافقی ، سینا اعتمادی ، زهرا غفاریان مالمیری ، فاطمه ستوده فر ، حسین زارع
بررسی میزان و علل فوت نوزادان در بخش مراقبت ویژه نوزادان: یک مطالعه موردی

محمد جواد اکبریان بافقی۱، سینا اعتمادی۲*، زهرا غفاریان مالمیری۳، فاطمه ستوده فر۳، حسین زارع
۴

۱. استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بم، بم، ایران
۲. دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مدیریت، سیاستگذاری و اقتصاد سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
۳. کارشناس، مرکز تحقیقات نوزادان نارس یزد، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
۴. پزشک عمومی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
* نویسنده مسئول: کرمان، ابتدای محور هفت باغ علوی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
تلفن: ۳۱۳۲۵۷۰۰-۰۳۴                                                   Email: sina.etemadi007@gmail.com
مقدمه: میزان مرگ‌و‌میر نوزادان یکی از شاخص‌های اساسی در ارزیابی سلامت جامعه به شمار می‌رود. حدود ۶۵ درصد موارد مرگ‌و‌میر کودکان زیر یک سال به دوران نوزادی اختصاص دارد و بدون تردید اولین قدم در ارتقای این شاخص شناسایی علل مرگ‌و‌میر آنان در این برهه زمانی می‌باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی میزان و علل مرگ‌و‌میر نوزادان در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان بیمارستان شهید صدوقی یزد انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که در بازه زمانی اول فروردین تا پایان اسفند ماه سال ۱۳۹۵ بر روی ۲۴۳ نفر از نوزادان بستری شده در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان آموزشی منتخب در شهر یزد انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها چک لیست بود. از آزمون‌های آماری تحلیلی ANOVA و مجذور کای استفاده شد. داده‌ها در نرم‌افزار آماری SPSS نسخه ۱۹ وارد شدند.
یافته‌ها: از ۲۴۳ نوزاد مورد مطالعه، ۳۹ نفر از نوزادان (١٦/٤ درصد) آنان فوت کرده بودند. بالاترین علت بستری نوزادان در ٤١/٧ درصد موارد نارسی بود. ایست قلبی، دلیل مرگ ٤٧/٥ درصد نوزادان بود. فوت نوزادان با وزن نوزاد و سن نوزاد هنگام بستری و سن بارداری مادر دارای ارتباط آماری معنی‌دار و معکوسی بودند (٠/٠٠٠١> =P).
بحث و نتیجه‌گیری: بایستی به مراقبت‌های مرتبط با مادر و کودک در برنامه‌ها و سیاست‌های بهداشتی اهمیت بیشتری داده شود و  تمهیدات لازم برای پیشگیری از عوامل احتمالی تأثیرگذار بر مرگ نوزادی فراهم گردد.
واژگان کلیدی: نوزادان، فوت شده، بخش مراقبت ویژه نوزادان، بیمارستان آموزشی، علل مرگ
ارجاع: اکبریان بافقی محمد جواد، اعتمادی سینا، غفاریان مالمیری زهرا، ستوده فر فاطمه، زارع حسین.  بررسی میزان و علل فوت نوزادان در بخش مراقبت ویژه نوزادان: یک مطالعه موردی. مجله پژوهش­های سلامت محور ۱۳۹۶؛ ۳(۴): ۳۹۷-۳۸۹.

واژه‌های کلیدی: نوزادان، فوت شده، بخش مراقبت ویژه نوزادان، بیمارستان آموزشی، علل مرگ
نوع مطالعه: گزارش مورد |

akbarian bafghi M J, etemadi S, ghafarian malmiri Z, sotudeh far F, zare H. The Incidence Rate and Causes of Neonatal Deaths in Neonatal Intensive Care Units: a case study. Health_Based Research 2018; 3 (4) :389-397

اکبریان بافقی محمدجواد، اعتمادی سینا، غفاریان مالمیری زهرا، ستوده فر فاطمه، زارع حسین. بررسی میزان و علل فوت نوزادان در بخش مراقبت ویژه نوزادان: یک مطالعه موردی. پژوهش های سلامت محور. 1396; 3 (4) :389-397