تأثیر برنامه‌ریزی استراتژیک بر کارایی بیمارستان: یک مطالعه موردی
علی‌محمد مصدق‌راد ، امین ابن شهیدی ، نازنین عبدالمحمدی

تأثیر برنامه‌ریزی استراتژیک بر کارایی بیمارستان: یک مطالعه موردی

علی‌محمد مصدق‌راد۱*، امین ابن شهیدی۲، نازنین عبدالمحمدی۳

۱. دانشیار، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، مرکز تحقیقات مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
۲.  فوق تخصص بیهوشی، گروه بیهوشی، بیمارستان سعدی، اصفهان، ایران
۳. کارشناس مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، بیمارستان سعدی‌، اصفهان، ایران
* نویسنده مسئول:  تهران، میدان انقلاب، خیابان پورسینا، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده بهداشت، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت
تلفن: ۰۲۱۴۲۹۳۳۰۰۶                                    Email: mosadeghrad@tums.ac.ir
مقدمه: استفاده کارآمد از منابع محدود بیمارستان‌ها برای تأمین نیازهای نامحدود مردم ضروری است. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر برنامه‌ریزی استراتژیک بر کارایی بیمارستان انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش به‌صورت اقدام‌پژوهی مشارکتی در یک بیمارستان خصوصی شهر اصفهان در بازه زمانی ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۳ انجام شد. برنامه استراتژیک بیمارستان تدوین و در آن اهدافی برای افزایش بهره‌وری و کارایی بیمارستان نوشته شد. میزان تأثیر برنامه استراتژیک بر کارایی بیمارستان، قبل و بعد از اجرای آن با استفاده از شاخص‌های متوسط اقامت بیماران، میزان اشغال تخت بیمارستان، گردش تخت و فاصله گردش تخت بیمارستان سنجیده شد. داده‌ها با نسخه ۲۲ نرم‌افزار آماری SPSS تحلیل شدند.
یافته‌ها: در سال ۱۳۹۳ میزان اشغال تخت و گردش تخت بیمارستان به ترتیب ۱۶/۷ و ۲۵ درصد افزایش و متوسط اقامت بیمار و فاصله گردش تخت بیمارستان به ترتیب ۷/۵ و ۵۷ درصد کاهش نسبت به سال ۱۳۹۱ داشت. میزان اشغال تخت و گردش تخت بیمارستان مورد مطالعه در سال ۱۳۹۳ به ترتیب حدود ۳/۲ و ۷۹/۸ درصد بیشتر از میانگین میزان اشغال تخت و گردش تخت بیمارستان‌های عمومی کشور بود. متوسط اقامت بیماران و فاصله گردش تخت بیمارستان مذکور در سال ۱۳۹۳ به ترتیب ۵۷ و ۵۴ درصد میانگین اقامت بیماران و فاصله گردش تخت بیمارستان‌های عمومی کشور بود.
بحث و نتیجه‌گیری: تدوین و اجرای درست برنامه استراتژیک مناسب منجر به بهبود کارایی بیمارستان می‌شود. بومی‌سازی و استفاده صحیح از مدل‌های مدیریتی توسعه یافته در صنعت منجر به بهبود عملکرد بیمارستان‌ها می‌شود.

واژگان کلیدی: برنامه‌ریزی استراتژیک، کارایی، بیمارستان خصوصی، اقـدام پژوهی مشارکتی

ارجاع: مصدق‌راد علی‌محمد‌، ابن شهیدی امین، عبدالمحمدی نازنین. تأثیر برنامه‌ریزی استراتژیک بر کارایی بیمارستان: یک مطالعه موردی. مجله پژوهش­های سلامت محور ۱۳۹۷؛ ۴(۳): ۳۴-۳۱۷.

واژه‌های کلیدی: برنامه‌ریزی استراتژیک، کارایی، بیمارستان خصوصی، اقـدام پژوهی مشارکتی

Mosadeghrad A M, Ebneshahidi A, Abdolmohammadi N. The Impact of Strategic Planning on Hospital Efficiency: A Case Study. Health_Based Research 2018; 4 (3) :317-334

مصدق‌راد علی‌محمد، ابن شهیدی امین، عبدالمحمدی نازنین. تأثیر برنامه‌ریزی استراتژیک بر کارایی بیمارستان: یک مطالعه موردی. پژوهش های سلامت محور. 1397; 4 (3) :317-334

دوره 4، شماره 3 - ( فصلنامه پاییز 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها