:: دوره 4، شماره 4 - ( فصلنامه زمستان 1397 ) ::
بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی تحت درمان با همودیالیز
حمید طالبیان پور ، الهام طالبیان پور ، امید صادق خانی ، عبدالصالح جعفری
بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی تحت درمان با همودیالیز

حمید طالبیان‌پور۱، الهام طالبیان‌پور ۲،­ امید صادق خانی۳، عبدالصالح جعفری۴*

۱. دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد بهداشت‌، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی‌، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
۲. دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
۳. دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی‌، کمیته تحقیقات دانشجویی‌ ، دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی‌، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز‌، ایران
۴. استادیار اقتصاد سلامت، مرکز تحقیقات منابع انسانی سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
* نویسنده مسئول: شیراز، چهارراه ملاصدرا، خیابان قصرالدشت، کوچه ۲۹
تلفن: ۰۷۱۳۲۳۴۰۷۷۵                                 Email: abdosaleh.jafari@gmail.com

مقدمه: با توجه به تأثیر بیماری‌های مزمن کلیوی بر سلامت جسمی، اجتماعی و روانی بیماران، سنجش کیفیت زندگی بیماران همودیالیز اهمیت دارد. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۶بر روی ۸۵ نفر از بیماران مراجعه کننده به مرکز دیالیز بیمارستان آموزشی منتخب در شهر شیراز که به صورت سرشماری انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه SF۳۶ دارای ۸ بعد ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺟﺴﻤﻲ، اﻳﻔﺎی ﻧﻘﺶ ﺟﺴﻤﻲ، دردﻫﺎی ﺑﺪﻧﻲ، ﺳﻼﻣﺖ ﻋﻤﻮﻣﻲ، ﻧﺸﺎط، ﻋﻤﻠﻜﺮد اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ، اﻳﻔـﺎی ﻧﻘـﺶ ﻋﺎﻃﻔﻲ و ﺳﻼﻣﺖ روﺣﻲ-رواﻧﻲ بود. از آزمون‌های آماری تی تست و آنوا استفاده شد. داده‌‌ها در نرم‌افزار آماری SPSS نسخه ۲۱ وارد شدند.
یافته‌ها: ٦١/٢ درصد بیماران مورد مطالعه مرد، ٤٢/٤ درصد در گروه سنی ۴۵-۶۴ سال و ٣٧/٦ درصد دارای بیمه تأمین اجتماعی بودند. بالاترین میانگین نمره در ابعاد سلامت عاطفی، محدودیت روانی و نشاط به ترتیب با ٦٦/٤، ٦٣/٣ و ٦١/٥ بود. بین سن، وضعیت تأهل، فعالیت فیزیکی، محل سکونت و میزان تحصیلات با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در بیماران همودیالیزی ارتباط آماری معناداری وجود داشت.
بحث و نتیجه‌گیری: سیاست‌گذاران به منظور ارتقای سلامت بیماران باید دسترسی به خدمات درمانی و امکانات رفاهی، ورزشی آموزش مناسب را برای بیماران دیالیزی فراهم نمایند.

واژگان کلیدی: کیفیت زندگی، بیماری مزمن کلیوی، همودیالیز، بیمارستان آموزشی

ارجاع: طالبیان‌پور حمید‌، طالبیان‌پور الهام‌، صادق خانی امید‌، جعفری عبدالصالح.  بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی تحت درمان با همودیالیز. مجله پژوهش­های سلامت محور ۱۳۹۷؛ ۴(۴): ۴۱۰-۳۹۹.

واژه‌های کلیدی: کیفیت زندگی، بیماری مزمن کلیوی، همودیالیز، بیمارستان آموزشی

Talebianpour H, Talebianpour E, Sadeghkhani O, Jafari A. Study of the Quality of Life in Patients with Chronic Renal Failure Treated with Hemodialysis. Health_Based Research 2019; 4 (4) :399-410

طالبیان پور حمید، طالبیان پور الهام، صادق خانی امید، جعفری عبدالصالح. بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی تحت درمان با همودیالیز. پژوهش های سلامت محور. 1397; 4 (4) :399-410

دوره 4، شماره 4 - ( فصلنامه زمستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها