:: دوره 1، شماره 1 - ( فصلنامه تابستان 1394 ) ::
ناهید برجی ، محمد هادیان

ناهید برجی۱، محمد هادیان ۲*

دریافت مقاله : ٩٤/٠١/٣١                                دریافت مقاله اصلاح شده: ٩٤/٠٥/١٣                           پذیرش مقاله : ٩٤/٠٦/٠٧

۱. کارشناس ارشد­، گروه اقتصاد بهداشت، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.

۲. استادیار، گروه اقتصاد بهداشت، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، تهران، ایران.

* نویسنده مسؤول: تهران، خیابان ولیعصر(عج)، بالاتر از میدان ونک، خیابان شهید رشید یاسمی، پلاک ۶، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی ، گروه اقتصاد بهداشت

تلفن:  0912227822                                    Email: hadianmohamad@yahoo.com

چکیده

مقدمه: رادیولوژی تشخیصی یکی از مهم­ترین بخش‌های بیمارستان است که نقش با ارزشی را در شنـاسایی و درمـان بیـماری­ها ارائه می­دهد. برای راه اندازی این بخش در هر بیمارستانی هزینه‌های زیادی صرف می­شود و با توجه به این که از بخش­های درآمدزای بیمارستانی نیز می‌باشد، لذا جهت بهبود ارائه خدمات تشخیصی رادیولوژی و هدایت منابع به سوی مصارفی با بیشترین بهره‌وری باید کارایی این بخش به عنوان یک ضرورت مورد توجه قرار گیرد. هدف این پژوهش برآورد کارایی فنی بخش‌های رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده­ها بود.

روش بررسی: این پژوهش توصیفی- تحلیلی در طی سال­های ۱۳۸۵تا ۱۳۸۹ انجام گرفت. جامعه آماری بخش­های رادیولوژی بیمارستان­های دانشگاه علوم پزشکی مشهد است. متغیرهای نهاده شامل تعداد پرسنل، پزشکان و تجهیزات، متغیرهای ستانده شامل درآمد، تعداد پذیرش بیماران می­باشد. داده­ها از طریق فرم­های طراحی شده توسط نویسنده جمع آوری شد.

یافته­ ها: متوسط کارایی فنی، مدیریتی و مقیاس بخش­های مورد بررسی به ترتیب ٠/٥٥٧، ٠/٩٤٢و ٠/٥٦٧ بود. متوسط کارایی فنی بخش­های آموزشی – درمانی کمتر از بخش‌های درمانی می‌باشد. تنها یک بخش رادیولوژی که به شیوه خصوصی فعالیت داشت در طول دوره مطا­لعه از کارایی کامل برخوردار بود.

بحث و نتیجه‌گیری: مراکزی که نسبت به مشتری مداری و رفع مشکلات در جهت رفاه حال مراجعین بیشتر کوشش نمودند، از بقیه مراکز عملکرد موفق­تری داشته‌اند. مدیران می‌توانند با سهیم کردن پرسنل در سهمی از درآمد حاصله­، ایجاد انگیزه نمایند و کارایی بخش خود را افزایش دهند.

واژگان کلیدی: کارایی، بخش رادیولوژی، تحلیل فراگیر داده ­ها

ارجاع: برجی­ ناهید ، هادیان محمد. برآورد کارایی فنی بخش‌های رادیولوژی بیمارستان­های دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طی سال­ های ۱۳۸۵تا ۱۳۸۹ با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده ­ها. مجله پژوهش ­ های سلامت محور ۱۳۹۴؛ ۱(۱):۹۳-۸۵.

واژه‌های کلیدی: کارایی، بخش رادیولوژی، تحلیل فراگیر داده ها
نوع مطالعه: كاربردي |

borji N, Hadian M. The Estimation of Technical Efficiency of Radiology Wards in Hospitals of Mashhad University of Medical Sciences Using Data Exhaustive Analysis Method: 2006-2010. Health_Based Research 2015; 1 (1) :85-93

برجی ناهید، هادیان محمد. برآورد کارایی فنی بخش‌های رادیولوژی بیمارستان­های دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طی سال­های ۱۳۸۵تا ۱۳۸۹ با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده ­ها. پژوهش های سلامت محور. 1394; 1 (1) :85-93