:: دوره 5، شماره 1 - ( فصلنامه بهار 1398 ) ::
آسیب‌شناسی منابع انسانی شبکه بهداشت و درمان با استفاده از مدل سه شاخگی
فروغ السادات اصلانی ، سیمین طهماسبی ، نجمه بردبار
آسیب‌شناسی منابع انسانی شبکه بهداشت و درمان با استفاده از مدل سه شاخگی

فروغ‌السادات اصلانی۱، سیمین طهماسبی۲*، نجمه بردبار۳

۱. دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد، شهرکرد، ایران
۲. استادیار، گروه پرستاری، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد، شهرکرد، ایران
۳. دانشجوی دکترای مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

* نویسنده مسئول: رحمتیه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، دانشکده علوم پزشکی
تلفن: ۳۳۳۶۱۰۴۷-۰۳۸                                         Email: Tahmas.s۲۰۰۴@gmail.com
مقدمه: منابع انسانی مهم‌ترین سرمایه هر سازمان است و حیات و بقای هر نظام سلامت به نیروی انسانی آن بستگی دارد. بنابراین آسیب‌شناسی منابع انسانی بخش بهداشت و درمان اجتناب‌ناپذیر است. هدف این مطالعه، بررسی آسیب‌شناسی منابع انسانی شبکه بهداشت و درمان شهرضا با استفاده از مدل سه‌شاخگی بود.
روش بررسی: این مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی و مقطعی در سال ۱۳۹۷ بر روی ۲۴۵ نفر از کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان شهرضا که به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه‌ استاندارد مدل سه‌شاخگی آسیب‌شناسی منابع انسانی دارای سه بعد عوامل رفتاری، ساختاری و زمینه‌ای بود. از آزمون‌های آماری تی تست و فریدمن جهت تحلیل داده‌ها استفاده شد. داده‌ها در نرم‌افزار آماری SPSS نسخه ۲۲ وارد شدند.
یافته‌ها: میانگین امتیاز عوامل ساختاری، ۲/۸۶ و عوامل رفتاری ۲/۷۷ بود که نشان‌دهنده وضعیت نامطلوب آن‌ها در میان کارکنان بود. میانگین امتیاز زمینه‌ای‌ ۳/۲۳  بود و حاکی از وضعیت خوب آن بود لذا به‌ عنوان عامل آسیب‌زای منابع انسانی در نظر گرفته نشد. همچنین اجزای سیستم پرداخت، انگیزش و رضایت شغلی، پیمانکاران و مشاوران به ترتیب مهم‌ترین علل آسیب‌زای منابع انسانی در ابعاد عوامل ساختاری، عوامل رفتاری و عوامل زمینه‌ای بودند.
بحث و نتیجه‌گیری: مدیریت سازمان ضمن توجه به آسیب‌های منابع انسانی، باید نسبت به بهبود ساختار سازمانی و فرآیندهای کاری، توزیع عادلانه پاداش‌ها، توجه به شایستگی‌های افراد و ایجاد محیط سازمانی انگیزشی جهت رشد و بالندگی کارکنان سیاست‌های لازم را داشته باشد.

واژگان کلیدی: آسیب‌شناسی، منابع انسانی، مدل سه شاخگی، عوامل ساختاری، عوامل رفتاری، عوامل زمینه‌ای، شبکه بهداشت و درمان

ارجاع: اصلانی فروغ‌السادات، طهماسبی سیمین، بردبار نجمه. آسیب‌شناسی منابع انسانی شبکه بهداشت و درمان با استفاده از مدل سه شاخگی. مجله پژوهش­های سلامت محور ۱۳۹۸؛ ۵(۱): ۵۶-۴۵.

واژه‌های کلیدی: آسیب‌شناسی، منابع انسانی، مدل سه شاخگی، عوامل ساختاری، عوامل رفتاری، عوامل زمینه‌ای، شبکه بهداشت و درمان

Aslani F, Tahmasbi S, Bordbar N. Pathology of Human Resources in Health and Treatment Network Using the Three-dimensional Model. Health_Based Research 2019; 5 (1) :45-56

اصلانی فروغ السادات، طهماسبی سیمین، بردبار نجمه. آسیب‌شناسی منابع انسانی شبکه بهداشت و درمان با استفاده از مدل سه شاخگی. پژوهش های سلامت محور. 1398; 5 (1) :45-56

دوره 5، شماره 1 - ( فصلنامه بهار 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها