بررسی تأثیر آموزش پیشگیری از فرورفتن اجسام نوک تیز مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای مواجهه با آن در کارکنان بهداشتی_درمانی شاغل در بیمارستانهای زاهدان
فرحناز شهرکی۱، عصمت نوحی۲*
۱-دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش سلامت جامعه، مرکز تحقیقات مدیریت و رهبری آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
۲. دانشیار، گروه پرستاری داخلی و جراحی، دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
* نویسنده مسئول: عصمت نوحی
آدرس: کرمان، ابتدای هفت باغ، پردیزه دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دانشکده پرستاری مامایی رازی
تلفن: ۳۱۳۲۵۲۲۰ - ۰۳۴ Email: e_nuhi@kmu.ac.ir چکیده:
مقدمه: از خطرات بالقوه شغلی در کارکنان مراکز بهداشتی- درمانی، صدمات ناشی از سر سوزن، اجسام تیز (نیدل استیک) و مواجهه با ترشحات بیماران است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر آموزش پیشگیری از نیدل استیک مبتنی بر مدل اعتقادات بهداشتی بر رفتارهای مواجهه با آن در کارکنان بهداشتی -درمانی شاغل در بیمارستانهای زاهدان انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر مطالعهای توصیفی- تحلیلی در شهر زاهدان بود که به شیوه مداخلهای در سال ۱۳۹۸ بر روی ۱۶۶ نفر از کارکنان بهداشتی- درمانی چهار بیمارستان که در دو گروه آزمایش و کنترل بودند، انجام شد. نمونهها به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه استاندارد اعتقادات بهداشتی و رفتارهای مواجهه بود. برای تحلیل دادهها از آزمونهای تی و کوواریانس استفاده گردید. دادهها در نرمافزار آماری SPSS نسخه ۲۲ وارد شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد آموزش پیشگیری از فرورفتن اجسام نوک تیز بر مؤلفههای مدل اعتقاد بهداشتی شامل حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، علائم برای عمل و رفتار و رفتارهای مواجهه تأثیر معناداری داشت.
بحث و نتیجهگیری: از طریق برگزاری دورههای آموزشی اطلاعات لازم در زمینه پیشگیری از صدمات ناشی از فرورفتن اجسام نوک را به کادر بهداشت و درمان منتقل نمایند.
واژگان کلیدی: آموزش، پیشگیری، نیدل استیک، مدل اعتقادات بهداشتی، رفتارهای مواجهه
ارجاع: شهرکی فرحناز، نوحی عصمت. بررسی تأثیر آموزش پیشگیری از فرورفتن اجسام نوک تیز مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای مواجهه با آن در کارکنان بهداشتی درمانی شاغل در بیمارستانهای زاهدان. مجله پژوهش های سلامت محور ۱۳۹۹؛ ۶(۲): ۹۵-۱۸۵.
shahraky F, Nouhi E. Evaluation of the Effect of Needlestick Prevention Training Based on Health Belief Model on Exposure Behaviors in Health Care Personnel Working in Zahedan Hospitals. Health_Based Research 2020; 6 (2) :185-195 URL: http://hbrj.kmu.ac.ir/article-1-401-fa.html
شهرکی فرحناز، نوحی عصمت. بررسی تأثیر آموزش پیشگیری از فرورفتن اجسام نوک تیز مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای مواجهه با آن در کارکنان بهداشتی_درمانی شاغل در بیمارستانهای زاهدان. پژوهش های سلامت محور. 1399; 6 (2) :185-195