ارزیابی فراوانی و نوع میان وعده مصرفی در کودکان ٦-٣ ساله شهرستانهای بافت و رابر در سال ١٣٩١
ملوک ترابی١، حمیدرضا پور اسلامی٢، اله یار سجادی٣، مرضیه کریمی افشار٤*، مهرناز کریمی افشار٣
دریافت مقاله: ٩٤/٠٥/٢١ دریافت مقاله اصلاح شده: ٩٤/٠٩/٠٥ پذیرش مقاله: ٩٤/٠٩/٢٣
١. دانشیار، گروه آسیب شناسی فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
٢. استاد، گروه دندانپزشکی کودکان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
٣. دندانپزشک، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
٤. استادیار، گروه ارتودنسی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
* نویسنده مسؤول: کرمان، خیابان شفاء، دانشکده دندانپزشکی، بخش ارتودنسی.
تلفن: 03432119021 فاکس: 03432118074
Email: marzieh.afshar89@gmail.com
مقدمه: پوسیدگی دندان یک بیماری چند عاملی بوده و رژیم غذایی نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های دهان و دندان از جمله پوسیدگی دندانی دارد. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی و نوع مصرف میان وعدههای غذایی کودکان ٦-٣ ساله شهرستان های رابر و بافت در سال ١٣٩٣بود.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی- توصیفی بود که بر روی ٢٤٠ کودک ٦-٣ ساله در شهرستان های رابر و بافت که به روش خوشه ای منظم سیستماتیک، از میان کودکان مهد کودک، انتخاب شده بودند، انجام شد. جمع آوری اطلاعات با استفاده از یک پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک (جنس، شغل و سطح سواد والدین، تعداد فرزندان خانواده) و دو چک لیست حاوی نوع و تعداد دفعات میان وعدههای غذایی که توسط کودکان در مراکز پیش دبستانی و مهدهای کودک و در منازل مصرف می شد، انجام شد و داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه ٢٠و تست های آماری t و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: در این پژوهش ١٢٥ نفر (٥٢/١%) پسر و بقیه دختر بودند. فراوانی نسبی میان وعدههای غذایی پوسیدگیزا ٤٥/٤٢ درصد، میانیگن مصرف هفتگی میان وعدههای غذایی توسط پسران ١٨/٩٨±٤٥/٦٨ و توسط دختران ١٨/١٠±٤٦/٠٥ بود. بین این دو میانگین اختلاف معنیداری وجود نداشت ( ٠/٨٧٩ P =). میانگین مصرف میان وعده در منازل به طور معنی داری بیشتر از مهد کودک بود (٠/٠٠٠ P=). دفعات مصرف میان وعده در رابر بیشتر از بافت بود ولی این اختلاف معنی دار نبود ( P=٠/٤٩٣ ). بین تحصیلات پدران و مادران با دفعات مصرف میان وعده ارتباط آماری معنی دار مشاهده نشد ( P=٠/٦٤٣ ) و (P= ٠/٧٦٢ ).
بحث و نتیجهگیری: نتایج مطالعه کنونی بیانگر مصرف دفعات زیاد میان وعده در کودکان مهد کودک های شهرستان های بافت و رابر بود. با توجه به این که بخشی از انرژی لازم برای رشد و نمو کودک از میان وعده حاصل می شود، لذا توجه به استفاده از میان وعده های سالم جهت سلامت دندان های کودکان ضروری به نظر می رسد.
واژگان کلیدی: مصرف میان وعده، کودکان ٦-٣ساله، رابر، بافت
ارجاع: ترابی ملوک، پور اسلامی حمیدرضا، سجادی اله یار، کریمی افشار مرضیه، کریمی افشار مهرناز. ارزیابی فراوانی و نوع میان وعده مصرفی در کودکان ٦-٣ساله شهرستان های بافت و رابر در سال ١٣٩١. مجله پژوهش های سلامت محور ١٣٩٤؛ ١(٢): ١٥٣-١٤٥.
|